Jannis Veenstra is De Nieuwe Vincent 2018

Zondag 16 december 2018 is jonge kunstenaar Jannis Veentra uitgeroepen tot winnaar van de Jan Naaijkensprijs Junior. Hij mag zich daarmee De Nieuwe Vincent van 2018 noemen. De prijs werd uitgereikt tijdens de opening van de expositie van De Nieuwe Vincent in Kunstpodium T, waarbij wethouder Marcelle Hendrickx de veertien jonge deelnemers gloedvol toesprak.
Het niveau was hoog dit jaar. Meerdere deelnemers toonden zoveel talent in tekenen en schilderen, dat de jury lang moest wikken en wegen om tot een keuze te komen. “Er is door iedereen zichtbaar hard gewerkt! Heel mooi om al die ontwikkeling te zien. De jury heeft lang overlegd om tot een oordeel te komen. We vonden het zeer moeilijk omdat ieder van de deelnemers wel een kwaliteit had die voor hen sprak. Sommigen waren technisch zeer vaardig, anderen juist inhoudelijk weer sterk.”

Elke deelnemer (tussen 9 en 14 jaar oud) moest voor de jury uitleg geven bij zijn of haar werk. Ze werden bevraagd over de keuzes die ze hadden gemaakt voor onderwerpen, technieken, inzichten en materialen in het maken van hun werk. Er is heel groot en heel klein getekend, met krijt en met inkt, met verf en sjablonen. Veel werk is ook gemaakt op de digitale tekentablets in Vincents Tekenlokaal. Er kon digitaal op analoge tekeningen worden doorgewerkt. In de expositie zijn deze crossovers en tussenstadia daarvan te zien.

Tijdens de uitleg die Jannis gaf bij zijn werk overtuigde hij de jury. In het juryrapport is het volgende te lezen: “De winnaar die wij gekozen hebben, vonden wij in beide opzichten sterk: zowel technisch vaardig als inhoudelijk sterk. We vonden dat de winnaar elke opdracht op een onverwachte en heel eigen manier had opgelost, vindingrijk. Zowel de analoge als de digitale media beheerst de winnaar goed. Met zijn eigenheid, een grote maakkracht en de durf om los te laten, kan hij veel bereiken. Met deze prijs willen we Jannis Veenstra (13 jaar) dan ook aanmoedigen om er verder mee door te gaan!”

De jury bestond uit Frank Pisart van het Noordbrabants Genootschap, Klaartje Esch van Kunstpodium T en Marisa Rappard, Kunstenaar en Master bij Kunstpodium T. De prijs die Jannis wint is een Wacom tekentablet en cheques om te besteden aan teken- en schilderspullen bij Antoon de Jongh in Tilburg en De Kwast in Den Bosch.

De expositie De Nieuwe Vincent is nog op 21, 22 en 23 december te zien in Kunstpodium T, Noordstraat 105 in Tilburg. De openingstijden zijn 13.00 tot 17.00 uur, de toegang is gratis.

De Nieuwe Vincent is een project van Vincents Tekenlokaal. Voor de expositie en samenstelling van de jury werd samengewerkt met Kunstpodium T. De Jan Naaijkensprijs Junior is een initiatief van het Noordbrabants Genootschap. Voor de invulling van het traject kon een beroep gedaan worden op ABV Fontys Tilburg, De Pont Museum en het Vincent van GoghHuis in Zundert.
Uitvoering van De Nieuwe Vincent is mogelijk dankzij een financiële bijdrage van de gemeente Tilburg.

De winnaar Jannis met wethouder Hendrickx

Vtl Winnaar Jannis 7652 Klein

Een blije reactie bij de familie van Jannis

Vtl Winnaar Jannis 7634 Klein

Bezoekers in de expositie tijdens de opening

Vtl Expo Mvd H7503 Klein

Deelnemers in gesprek met de jury

Vtl Expo Mvd H7449 Klein

Bezoekers in de expositie tijdens de opening

Vtl Expo Mvd H7581 Klein
TICKETS
Ontdek station 013

Vincents Tekenlokaal is een initiatief van Stadsmuseum Tilburg.

Meer over Stadsmuseum Tilburg


Partners van Vincents Tekenlokaal