Programma 'Onze Vincent in de 19e eeuw'


Tilburg was in de 19e eeuw enorm in ontwikkeling. Het was de tijd van industrialisering, verbetering van onderwijs en infrastructuur, uitvindingen als de auto, camera en telefoon. Het was de tijd van de grote groei. Voor Tilburg een belangrijke tijd: de stad veranderde razendsnel in de textielstad waar het bekend om werd. De verschillen tussen toen en nu zijn enorm.

Stadsmuseum Tilburg ontwikkelde onder andere in samenwerking met Vincents Tekenlokaal het educatief programma 'Onze Vincent in de 19e eeuw' dat specifiek gaat over deze groei en ontwikkeling. Leidend figuur hierin is Vincent van Gogh die in de 19e eeuw kort in Tilburg woonde, er naar school ging en er zijn eerste tekenlessen kreeg.

Introductieles op school + werkboek
Het programma bestaat uit een introductieles op school van een educatief medewerker van Stadsmuseum Tilburg. Via een bijbehorend werkboek met foto’s, illustraties en grappige onderbrekingen leren de leerlingen Tilburg en de omliggende dorpen kennen zoals Vincent van Gogh deze kende. De thema’s natuur, vervoer, industrie, onderwijs, werk en kunstenaarschap, met Vincent van Gogh in de hoofdrol, komen aan bod in dit werkboek. De docent kan daarna zelf met de klas aan de slag met bijbehorende opdrachten.

Wil je deze les boeken?
Dit programma is gratis voor leerlingen uit groep 5 van het basisonderwijs in Tilburg, Berkel-Enschot, Udenhout en Biezenmortel. Neem contact op met Sandra van Dam van Stadsmuseum Tilburg: sandra.van.dam@stadsmuseumtilburg.nl / 06 - 575 62 196.

+++++++++++++++++++++++++++


Tekenles + rondleiding Paleis-Raadhuis door Vincents Tekenlokaal
Het is mogelijk om als aanvulling op bovenstaand programma een rondleiding + tekenles te boeken in het Paleis-Raadhuis; de voormalige school van de 13 jarige Vincent van Gogh in de tijd dat het de Hooge Burgerschool Willem II was. Een kans om ter plekke te zien waar Vincent van Gogh zijn tekenlessen heeft gevolgd en binnen dat thema zelf tekenles te krijgen!

Wil je deze les boeken?
De kosten hiervoor zijn € 125,00. Schrijf je dan in via onderstaande links. Het is ook mogelijk om deze lessen te volgen zonder bovenstaande introductieles op school.


+++++++++++++++++++++++++++

Programma: Onze Vincent in de 19e eeuw

Onze Vincent Webafbeelding 2
Ontdek station 013

Vincents Tekenlokaal is een initiatief van Stadsmuseum Tilburg.

Meer over Stadsmuseum Tilburg


Partners van Vincents Tekenlokaal