Sophie Berkien is de Nieuwe Vincent 2023!


Op zondag 17 december heeft wethouder Marcelle Hendrickx bekend gemaakt wie De Nieuwe Vincent 2023 is: Sophie Berkien. Sophie blonk onder andere uit in het maken van portretten en ze heeft duidelijk veel geleerd tijdens het traject. De bekendmaking van De Nieuwe Vincent vond plaats in Kunstpodium T en is tegelijkertijd de opening van de expositie van het werk van alle deelnemers die hebben meegedaan aan het talententraject van Vincents Tekenlokaal. Het traject vindt ook plaats bij de Van Gogh locaties in Zundert en Nuenen. Volgend jaar sluit ook Etten-Leur aan.

“Ik droom van schilderen en dan schilder ik mijn droom” een quote die Vincent van Gogh in een van zijn brieven schreef. Wethouder Hendrickx haalde dit aan in haar inspirerende speech waarin ze het belang van kunst- en cultuuronderwijs en kunstenaarsproces benadrukte. Daarna was het grote moment waarin alle deelnemers naar voren mochten komen en de feedback op hun werk ontvingen. Onder luid applaus werd winnares Sophie Berkien bekend gemaakt. “Sophie overviel de jury met een sterk verhaal over het proces. Het werk straalt een soort van vanzelfsprekendheid uit. Het is een bron van virtuoos talent”, aldus het juryrapport.

De jury
De jury bestond dit jaar uit Paul van Dongen (kunstenaar), Klaartje Esch (managing director Kunstpodium T) en Tyrell Kuipers (kunstenaar en werkzaam voor Ateliers Tilburg). Dit trio had ook dit jaar geen eenvoudige taak. Het niveau was hoog en er is heel hard gewerkt met als resultaat een sterke groei bij alle deelnemers. Toch rolde er een winnaar uit. Deze werd bepaald aan de hand van een aantal criteria: techniekbeheersing, talent, uitvoering, het leerproces en de eigen stijl.

Overige deelnemers
De overige deelnemers waren: Abigail Cools, Amelia Struzikowska, Cebrian Beekers, Dieck van Daal, Efsa Lina Dogan, Elise van Zandwijk, Frédérique Hoogveld, Jasmijn de Nijs, Kik van der Meulen, Lili Bodó, Maas Bonants, Samuel Batenburg, Sanne Uijtendaal en Veerle Roos van Dinten. Vincents Tekenlokaal is sowieso supertrots op de onderzoeksdrift van álle Nieuwe Vincenten en de uitdaging die ze aan durfden te gaan.

Grote inspiratiebron voor dit talentenprogramma is Vincent van Gogh, die als 13-jarige jongen tekenlessen volgde aan de HBS in Tilburg; de plek waar Vincents Tekenlokaal is gevestigd. De jonge tekenaars van nu kregen ook op deze plek een afwisselend programma voorgeschoteld met lessen van docenten van Vincents Tekenlokaal, aangevuld met gastdocenten. Ze gingen aan de slag met nieuwe technieken en werkwijzen. Daarnaast waren er masterclasses van onder andere Gouden Penseel winnares Djenné Fila, kunstenaar Paul van Dongen en Marjolein Schalk van Wobby.club. Ook brachten de deelnemers van alle deelnemende Van Gogh locaties gezamenlijk een bezoek aan het Noordbrabants Museum.

Talentontwikkeling & makerschap
‘De Nieuwe Vincent’ is een initiatief van Vincents Tekenlokaal voor jongeren tussen de 10 en 14 jaar oud die niets liever doen dan tekenen. Zij dongen mee naar een plek door het inzenden van hun meest inspirerende tekeningen. Daaruit werden 15 tekenaars geselecteerd die vanaf mei een intensief traject hebben gevolgd. De expositie en de benoeming van ‘De Nieuwe Vincent’ was het sluitstuk van het talentenprogramma. Het doel van het programma is dat de deelnemende jongeren zich verder ontwikkelen in hun talent, hun signatuur ontdekken en bouwen aan een portfolio.


Openingstijden expositie: 20 t/m 23 december, 27 t/m 30 december, 3 t/m 6 januari (alle dagen 13.00 tot 17.00 uur).
Locatie: Kunstpodium T, Noordstraat 105 Tilburg
Toegang: gratis

Sophie Berkien is De Nieuwe Vincent 2023

Fotografie Maria Van Der Heyden 2

Sophie Berkien is De Nieuwe Vincent 2023

Fotografie Maria Van Der Heyden 3
Ontdek station 013

Vincents Tekenlokaal is een initiatief van Stadsmuseum Tilburg.

Meer over Stadsmuseum Tilburg


Partners van Vincents Tekenlokaal