Daniël Lacroes uitgeroepen tot De Nieuwe Vincent 2022

Zondag 18 december 2022 is Daniël Lacroes uitgeroepen tot De Nieuwe Vincent 2022. De prijs werd uitgereikt tijdens de opening van de expositie van De Nieuwe Vincent in Kunstpodium T, waarbij Esmah Lahlah, wethouder Bestaanszekerheid, Kansengelijkheid en Talentontwikkeling van de gemeente Tilburg, de veertien jonge deelnemers opgetogen toesprak. Ze benadrukte dat eigenlijk iedereen een winnaar is. En dat ze het iedereen gunt om op deze manier te ontdekken dat je talent hebt.

Jury
De jury bestond uit Paul van Dongen, Klaartje Esch en Tyrell Kuipers, experts in de kunsten.
Kunstenaar Paul van Dongen gaf tijdens het talentenprogramma een workshop modeltekenen. Klaartje Esch is managing director van Kunstpodium T en zet zich in voor talentontwikkeling van jong tot oud. Tyrell Kuipers is kunstenaar en actief op diverse plekken in het Tilburgse culturele veld.

Tijdens het jureren hebben ze gelet op diverse aspecten. Een afweging tussen techniekbeheersing, talent, uitvoering, het leerproces en de eigen stijl. De jury is lang in beraad geweest. De deelnemers waren zeer aan elkaar gewaagd. Uiteindelijk gaf de eigen stijl de doorslag voor de jury. “De winnaar is een ongepolijst ruw talent. Het is heel spannend hoe zich dat verder gaat ontwikkelen”, aldus het juryrapport.

De prijs
De prijs die Daniël wint is een mobiele tekenkist incl. inklapbare ezel en een cadeaubon van €200 van Antoon de Jong teken- en schilderbenodigdheden. Ook de 13 andere Nieuwe Vincenten die het talentenprogramma hadden gevolgd, werden in het zonnetje gezet en kregen allemaal de nadrukkelijke boodschap om vooral door te gaan met het verder ontwikkelen van hun tekentalent.

De Nieuwe Vincenten 2022 zijn:

Benthe van Lieshout, Boris Masselink, Daniël Lacroes, Ilona van Oosterbosch, Isra Yusuf, Merel Hartgers, Panna Fenyohazi, Pepijn Hartveld, Quinn Oostvriesland, Quinn van Gorp, Tsineat Girmay, Tünde Bodó, Yanne van der Dussen en Yente Mensen.

Expositie
Het werk van alle Nieuwe Vincenten is te zien in Kunstpodium T, Noordstraat 105, 5038 EH Tilburg. Geopend op woensdag 21 t/m vrijdag 23 december van 13.00 tot 17.00 uur en op woensdag 28 t/m vrijdag 30 december van 13.00 tot 17.00 uur. Toegang is gratis.

Kunstpodium T
Al vele jaren werken Vincents Tekenlokaal en Kunstpodium T samen. Beide organisaties zetten zich in voor talentontwikkeling, waarbij Kunstpodium T de nadruk legt op de lange leerlijn en het langdurig ondersteunen van kunstenaars. Kunstpodium T biedt meer dan een expositieruimte, het is een kunstplatform in Tilburg waar kunstenaars groeien door te experimenteren, uit te wisselen en elkaar te ontmoeten.

De Nieuwe Vincent 2023
Het talentenprogramma De Nieuwe Vincent is een initiatief van Vincents Tekenlokaal. Jongeren tussen 10 en 14 jaar kunnen meedingen naar een plek door hun drie favoriete tekeningen op te sturen. De besten gaan door en volgen een intensief programma met workshops, excursies en masterclasses, waarin zij nieuwe technieken leren en de kans krijgen hun talent verder te ontwikkelen. Ook in 2023 is er weer een mogelijkheid om mee te doen. Heb je belangstelling hiervoor, kijk dan op www.denieuwevincent.nl.

Fotografie: Maria van der Heyden

Daniël Lacroes met wethouder Esmah Lahlah voor zijn werk

De Nieuwe Vincent Hey 4494 Lr

Met een feestelijke knal werd de expositie geopend

De Nieuwe Vincent Hey 4485A Lr

En met de jury: Tyrell Kuiper, Maartje Esch en Paul van Dongen

De Nieuwe Vincent Hey 4518 Lr

Een mooie tekenkist met ezel en cadeaubon van €200, met dank aan Antoon de Jong schildersbenodigdheden.

De Nieuwe Vincent Hey 4472 Lr
TICKETS
Ontdek station 013

Vincents Tekenlokaal is een initiatief van Stadsmuseum Tilburg.

Meer over Stadsmuseum Tilburg


Partners van Vincents Tekenlokaal