Tekencursus voor jongeren

Portretten maken kan op zo veel verschillende manieren. De jongeren die de tekencursus ‘De wereld van de portretkunst’ aan het volgen zijn, weten daar inmiddels meer van.

Wanneer is een portret een portret? Welke vormen zijn belangrijk in een portret? En hoe kun je door te spelen met vormen, het uiterlijk van een portret veranderen?

Kunstenaars als inspiratie
Voor deze cursus verwijst onze tekendocent Bregtje naar verschillende kunstenaars als voorbeeldmateriaal en om de fantasie en creativiteit van de tekenaars te stimuleren. Zo maakten de jongeren collages met fruit, zoals Guiseppe Arcimboldo ze schilderde.
Picasso diende als inspiratie bij het maken van mono prints. Hij gebruikte Afrikaanse maskers als inspiratiebron voor zijn kubistische portretten. Met deze voorbeelden in het achterhoofd ging de groep aan de slag met reliëfbehang, wattenstaafjes en stokjes. Na iedere mono print kwamen er weer nieuwe ideeën. Er werd volop geëxperimenteerd!

Zelfportret
En natuurlijk kan het maken van een zelfportret niet ontbreken in deze cursus. Met behulp van spiegeltjes kun je zelf ontdekken hoe je verhoudingen zijn in je eigen gezicht. Dat bouw je langzaam op, door steeds goed te kijken en te meten met je potlood. Daarna hebben de deelnemers gewerkt met het aanbrengen van contrast. Of wat dacht je van een zelfportret a la Andy Warhol of Pop-Art. Hierbij werkten de jongeren met mixed-media: verschillende materialen en technieken.

Concentratie
Nog 1 tekenles te gaan deze week en dan is deze cursus helaas alweer afgelopen. Tekendocent Bregtje: “de jongeren zijn enthousiast en heel geconcentreerd aan het werk. Het is superleuk om deze lessen te geven.”

Interesse
De cursus bestaat uit 6 lessen op vrijdagmiddag voor jongeren van 10 t/m 14 jaar en worden gegeven bij Kunstkabaal Tilburg. Heb je ook interesse in een tekencursus van Vincents Tekenlokaal? Mail ons je naam en leeftijd en we nemen jouw gegevens op in onze mailinglijst. Je krijgt dan automatisch bericht wanneer we weer een nieuwe cursus starten. Mail naar: boekingen@vincentstekenlokaal.nl

Portretten van fruit, zoals Guiseppe Arcimboldo ze schilderde

20220610 170008

De vormen maken het portret

20220610 162958

Experimenteren met mono prints

20220617 163432

Kijken, meten, kijken, meten: op zoek naar de juiste verhoudingen bij het zelfportret tekenen

20220624 164401

Je zelfportret verwerken als Pop-Art, leuk!

20220708 155546
Ontdek station 013

Vincents Tekenlokaal is een initiatief van Stadsmuseum Tilburg.

Meer over Stadsmuseum Tilburg


Partners van Vincents Tekenlokaal