Aan de hand van Vincent van Gogh leren over stadsontwikkeling in de 19e eeuw

Samen met Stadsmuseum Tilburg heeft Vincents Tekenlokaal een nieuw educatief programma ontwikkeld: 'Onze Vincent in de 19e eeuw'.

Speciaal voor groep 5
Het programma bestaat uit een educatief werkboek en is bedoeld voor leerlingen van groep 5. Het gaat over stadsontwikkeling in de 19e eeuw. Vincent van Gogh woonde toen in Tilburg, dus hij maakte de vele veranderingen uit die tijd mee.

De verschillen zijn enorm
Op een speelse manier neemt Vincent van Gogh de kinderen mee terug in de tijd en leert ze meer over industrialisering, nieuwe uitvindingen zoals de auto, fotografie en de telefoon, het leven in de stad en op het platteland. De verschillen met de huidige tijd zijn enorm!

Met workshop Vincents Reis
Het educatieve werkboek staat vol illustraties, historische foto's en korte verhalen. Mede dankzij Ontwerphaven, Jeroen de Leijer, Erik van Os en Elle van Lieshout is het een leuk en leerzaam boek geworden. Onze workshop Vincents Reis past uitstekend als aanvulling op dit programma.

Interesse?
Het educatieve werkboek is onderdeel van de doorlopende leerlijn die Stadsmuseum Tilburg ontwikkelt voor de basisscholen uit Tilburg, Berkel-Enschot, Udenhout en Biezenmortel.
Er zijn twee mogelijkheden om 'Onze Vincent in de 19e eeuw' op te vragen:
1. Je boekt de workshop Vincents Reis bij ons tekenlokaal. We delen de werkboeken en de docentenhandleiding uit tijdens de workshop, zodat je hierop vervolgens in je eigen klas kunt voortborduren. Klik hier om de workshop te boeken.
2. Je boekt een introductieles in de klas via Stadsmuseum Tilburg. Na deze introductie kun je zelf met dit onderwerp en het werkboek aan de slag gaan. Kijk voor meer informatie op: https://stadsmuseumtilburg.nl/...

Ook Natuurmuseum Brabant en Textielmuseum bieden een programma aan dat aansluit bij dit educatieve programma.

Onze Vincent in de 19e eeuw - de cover

Cover Boekje Vincent In De 19E Eeuw 22F204 Uitsnede

Van Gogh verkocht tijdens zijn leven maar 1 schilderij.

Boekje Vincent 2 F9621E Uitsnede

'Tilburg, ik was er'. Geniet van de teksten en anekdotes en leer intussen veel over vroeger en nu.

Boekje Vincent 3 Aa05Ba Uitsnede

De workshop Vincents Reis

P1020105
Ontdek station 013

Vincents Tekenlokaal is een initiatief van Stadsmuseum Tilburg.

Meer over Stadsmuseum Tilburg


Partners van Vincents Tekenlokaal