30 maart is de Dag van het Potlood

Wat is er nu fijner om mee te tekenen dan een potlood? Foutjes gum je gemakkelijk weg en je gaat gewoon weer lekker verder. Maar wist jij ook dat de dag van het potlood bestaat? Die is ieder jaar op 30 maart. Want op 30 maart 1858 heeft de Amerikaan Hymen L. Lipman het potlood gepatenteerd: een houten staafje met in het midden een kern van grafiet én aan het einde een stukje rubber om te gummen

De uitvinder
Maar we hebben het potlood niet te danken aan H.L. Lipman, maar aan Nicolas-Jacques Conté (1755-1805). In 1789 wordt hij uitvinder en onderzoekt hij de werking van grafiet in potloden. Tot die tijd werd er molybdeen gebruikt, maar dat middel was niet voorhanden omdat Frankrijk in oorlog was met Engeland. Conté slaagt erin potloden te maken met daarin een combinatie van klei en grafiet, waarmee hij ook de hardheid van een potlood kan beïnvloeden. Het potlood zoals we dat nu kennen is dus al meer dan 200 jaar oud! Het kleurpotlood daarentegen werd pas in de 20ste eeuw op de markt gebracht.

Hard of zacht
Op de meeste potloden staat een code, die bestaat uit een letter en een cijfer. H staat voor hard. B staat voor zacht. Het hoger het cijfer hoe harder of zachter het potlood is.
Met een hard potlood teken je scherpe lijnen. Een technische tekening maak je dus met een hard potlood. Op harde potloden staat 2H, 3H of 4H. Het hardste potlood is 10H en geeft bijna geen grafiet prijs aan het papier.
Met een zacht potlood kun je goed schetsen. Je maakt gemakkelijk schaduwen en donkere vlekken. Op zachte potloden staat 2B, 3B of 4B.

Het meest gebruikte potlood is het HB-potlood dat een gemiddelde hardheid heeft. Wist je dat met dit potlood een lijn van ongeveer 25 kilometer te trekken?

Speciale effecten
Er zijn aquarelpotloden waarvan de stift een wateroplosbaar bindmiddel heeft zodat het na het opbrengen gemakkelijk te bewerken is met penseel en water om zo het effect te krijgen van een aquarel-tekening.
Daarnaast zijn er ook de conté-potloden die in verschillende hardheidgradaties verkrijgbaar zijn en het effect geven alsof er met krijt gewerkt wordt.
Houtskoolpotloden geven de dunne stift meer stevigheid.

Meer weten over het potlood?
Lucy Reijnen schreef er een leuk artikel over, kijk op:
https://issuu.com/armhoef/docs...

30 maart is het de Dag van het Potlood

P1120226 800X600

Nicolas Jacques Conté is de uitvinder van het potlood

390Px Nicolas Jacques Conté

Hoe harder het potlood, hoe scherper de lijn. Met zachte potloden kun je goed schetsen en maak je schaduwen en donkere vlakken.

Hardheden Potloden
Prijzen en tijden
Ontdek station 013

Vincents Tekenlokaal is een initiatief van Stadsmuseum Tilburg.

Meer over Stadsmuseum Tilburg


Partners van Vincents Tekenlokaal