Saskia-Meijer_promo_banner-bovening-website.jpg#asset:1821


MEET THE MASTER - MASTERCLASS SASKIA MEIJER

'Schilderen in de stijl van Van Gogh' - 3 daagse Masterclass in Moerenburg


In deze eerste editie van het Meet the Master programma van Vincents Tekenlokaal neemt kunstenaar Saskia Meijer je mee in de stijl van Van Gogh. In 3 middagen ga je in de inspirerende omgeving van Moerenburg aan de slag met de techniek en zuidelijke kleurenpalet zoals Van Gogh deze toepaste. Saskia Meijer beheerst deze techniek als geen ander. De natuurlijke omgeving is de inspiratiebron en het uitgangspunt voor het te maken werk.


PROGRAMMA

Saskia nodigt je in deze masterclass uit om alle behoefte aan herkenbaarheid los te laten en op die manier de ruimte van het beeld te verkennen.

Dag 1
Deze dag staat in het teken van schetsen met een zelfgemaakte rietpen, natuurbelevenis en de eigen ruimte daarin scheppen. Het is kortgezegd een dag van ‘ontdekken & vinden van vorm’.

Dag 2 & 3
Voor de opbouw van een schilderij op canvas doek nemen we 2 middagen de tijd. Je gaat onder begeleiding van Saskia aan de slag met de techniek zoals Van Gogh die gebruikte om zijn schilderijen op te bouwen, zoals zijn penseelstreek en het complementair kleurgebruik. Je werkt met olieverf op waterbasis.

Saskia Meijer: “Zoals ik wandel in de natuur zo bewandel ik het ongerepte doek. In gedachten verzonken schets ik met kwast en verf wat ik gaandeweg zie en ervaar. Ik schep zo ruimte op het platte vlak, terwijl ik onderweg ben, in mijn eigen natuur.” Saskia begon op haar 17e met tekenen en schilderen. Gaandeweg besefte ze dat haar eigen ervaring en ontdekkingstocht een grote rol heeft in het maakproces. Hierin ligt ook de fascinatie voor Van Gogh: “In dit stuk is van Gogh een grootmeester. Hij werkt weliswaar naar de waarneming, maar hij verbeeldt hoe hij de dingen ziet. Hij is geen fotocamera, geen robot, hij is Van Gogh.”

BIO SASKIA MEIJER:
Saskia Meijer (1969, Paramaribo) is afgestudeerd aan Kunstacademie St. Joost te Breda. Ze woont en werkt in Tilburg en heeft een atelier in Frankrijk. Saskia heeft verschillende disciplines doorlopen: grafische vormgeving, grafiek en ze is afgestudeerd bij de afdeling schilderen. Na de academie heeft ze vele jaren achtereen zomer schilder weken georganiseerd in Frankrijk. Daarnaast werkte ze 15 jaar samen met ontwerpers waarbij ze de boekomslagen illustreerde. Met 20 jaar leservaring voor groepen of individueel ondersteunt Saskia je in het creatieve proces. Meer informatie: www.saskiameijer.com.

Data: 10 maart, 17 maart en 24 maart 2024
Tijd: 13.00 – 16.00 uur
Locatie: Allemans, Kommerstraat 2a, Tilburg
Groepsgrootte: 12 personen
Kosten: 120,00 (inclusief materiaal en thee & koffie). Je kunt ook gebruik maken van de Meedoenregeling van de gemeente Tilburg. Stuur in dat geval bericht aan boekingen@vincentstekenlokaal.nl om een plek te reserveren.


RESERVEREN


De masterclass is onderdeel van het ‘Meet the Master’ programma van Vincents Tekenlokaal. Een programma waarbij het gaat om ontmoeten, maken en ontwikkelen van talent en vakmanschap via betekenisvolle Tilburgse makers.

MEET THE MASTER - Schilderen in de stijl van Van Gogh door Saskia Meijer | 10, 17 en 24 maart 2024

Portfolio
TICKETS
Ontdek station 013

Vincents Tekenlokaal is een initiatief van Stadsmuseum Tilburg.

Meer over Stadsmuseum Tilburg


Partners van Vincents Tekenlokaal