Kom met je klas

Vincents Tekenlokaal richt zich op kunsteducatie en talentontwikkeling. Ons team bestaat uit gediplomeerde kunstdocenten en kunstenaars. We werken voor basisonderwijs (vanaf 6 jaar), voortgezet onderwijs, mbo en hbo. Ons uitgangspunt is dat een les van Vincents Tekenlokaal verrijkend en complementair is voor het onderwijsprogramma van bezoekende scholen. U kunt kiezen uit onze vaste programma’s of een programma op maat, zodat we kunnen aansluiten op uw eigen lesprogramma of thema.

Vincents Tekenlokaal is ook te bezoeken via Museumschatjes (voor PO). Klik hier voor meer informatie.

In verband met ons vertrek uit de Spoorzone is het tekenlokaal (tijdelijk) niet operationeel. Wel geven we tekenlessen en workshops op locatie.


Analoog en digitaal

Vincents Tekenlokaal beschikt over een lokaal met 20 digitale teken-tablets waarop je heerlijk kunt tekenen. En we hebben ruimte om ‘analoge’ tekenlessen te geven. Want naast digitaal vinden we het belangrijk te ervaren hoe het is om te werken met écht materiaal. Houtskool, potlood, verf, kwast, krijt op papier en doek, van heel klein tot heel groot. Soms gebruiken we daarbij de tekenmodellen uit het oude tekenlokaal van Vincent van Gogh.

Creativiteits- en talentontwikkeling

Tekenen is een avontuur. Als je begint weet je nog niet waar je eindigt en je maakt iets dat er daarvoor nog niet was. Je onderzoekt je materiaal en je onderwerp, je experimenteert, je blijft steeds goed kijken, je denkt dat je het niet kan maar je verrast jezelf, het lukt prachtig of juist helemaal niet (en misschien moet je dan nét nog even doorzetten), het hoort er allemaal bij…
Door het aanbieden van ervaringen kunnen leerlingen zichzelf uitdagen en maken ze nieuwe dingen mee. Zo ontdek je wie je bent en wat je kunt.

Programma’s:

We hebben op dit moment onderstaande vaste programma's. Of overleg met ons over een programma op maat! Interesse? We horen het graag.

  • Tekenen met een kunstenaar (middenbouw)

We gaan kijken naar een beroemde, moderne kunstenaar, bijvoorbeeld Karel Appel of Joan Miro. Waarmee tekent deze kunstenaar en hoe maakt hij lijnen en vormen? De leerlingen maken zelf een tekening én ze maken een grote tekening met zijn allen. Samenwerken dus!Het is ook mogelijk om zelf een kunstenaar te kiezen, maar niet alle kunstenaars zijn geschikt, dus graag van te voren hierover overleg.
Voor: Middenbouw
Inhoud: Kijken naar kunst en werken vanuit een kunstenaar. Zowel analoog als digitaal.

  • Vincents reis (middenbouw)

Om naar school te gaan maakte Vincent van Gogh vaak de treinreis van Breda naar Tilburg. Wat zag hij onderweg, kijkend uit het treinraampje? De leerlingen maken samen één grote landschapstekening en daarbij kijken ze goed naar de landschapsschilderijen van Vincent van Gogh. Hoe deed hij dat eigenlijk?
Voor: Middenbouw
Inhoud: Beeldbeschouwing, tekentechnieken en samenwerking. Zowel analoog als digitaal.

  • Perspectief tekenen (bovenbouw)

Perspectieftekenen is een klassieke tekentechniek die je kunt leren. Door dingen in perspectief te tekenen creëer je diepte. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Je kunt bijvoorbeeld diepte creëren door gebruik te maken van toon (licht en donker), lineair perspectief en kleurperspectief.We kijken hoe en waarom verschillende kunstenaars deze techniek gebruiken in hun werk. We geven tips en tricks zodat de leerlingen inzicht krijgen en er zelf mee aan de slag kunnen.
Voor: bovenbouw basisonderwijs
Inhoud: Tekenentechnieken leren, tekenen van perspectief. Zowel analoog als digitaal.

  • Onmogelijke figuren (v.o. en hoger)

Bij onmogelijke figuren worden je ogen bedrogen. De leerlingen maken kennis met verschillende vormen. Het gaat om abstracte, bijna wiskundige, kunst. Natuurlijk hoort ook het werk van de Nederlandse kunstenaar M.C. Escher thuis in deze tekenles. Bij voorkeur is de groep max. 20 leerlingen groot, dan kan iedereen digitaal aan de slag.Is de groep groter dan volgt een deel van de groep een (uitsluitend) analoge les.
Voor: voortgezet onderwijs, mbo en hbo.
Inhoud: Kennismaking met vormen. Bij voorkeur digitaal.

  • Vincents zelfportret (v.o. en hoger)

Vincent van Gogh maakte in zijn leven meer dan vijftig zelfportretten. Hoe tekende hij zichzelf en waarom deed hij dat? Met een spiegel kijken leerlingen goed naar zichzelf, hoe kun je jezelf tekenen? Digitaal tekenen kon Vincent niet, maar wij wel! Een selfie is het uitgangspunt voor de digitale tekentablet. Ter voorbereiding vragen we aan de docent van iedere leerling een digitaal portret/selfie op te sturen, die we gaan bewerken op de tablet.
Voor: voortgezet onderwijs, mbo en hbo.
Inhoud: Tekenen naar de waarneming, tekenen van een zelfportret. Zowel analoog als digitaal.

  • Vincents tekenles (alle groepen)

Vincent van Gogh leerde als jongen van 13 tekentechnieken op de rijks-hbs in Tilburg. We gaan terug in de tijd. Leerlingen volgen een klassieke tekenles, waarin ze leren tekenen naar de waarneming. Hoe teken je wat je ziet? Hoe bouw je een tekening op? Hoe maak je de verhoudingen kloppend en kun je texturen en contrasten aanbrengen? We gebruiken de modellen die Vincent vroeger ook zelf heeft gebruikt om het vak te leren!

Voor: Middenbouw, bovenbouw, voortgezet onderwijs, mbo en hbo.
Inhoud: Tekenen naar de waarneming, tekentechnieken, modeltekenen. Zowel analoog als digitaal.

Lees hier meer over de leerdoelen en kerndoelen.

Praktisch

Max. 30 leerlingen per les.
Lessen zijn mogelijk op dinsdag, woensdagochtend, donderdag en vrijdag.
Programma Vincents Tekenlokaal: een les duurt 1,5 uur en kost € 110,- per les (incl. BTW).

Interesse? We horen het graag!

Met vragen over een programma op maat, kunt u contact opnemen met Marloes Coppes, coördinator Vincents Tekenlokaal, via 06 133 844 95 of mail uw vraag naar boekingen@vincentstekenlokaal.nl

Over Vincents Tekenlokaal

Vincents Tekenlokaal startte in 2009 in het Paleis-Raadhuis van Tilburg, waar vroeger de Rijks-hbs gehuisvest was. Hier volgde Vincent van Gogh zijn eerste tekenlessen als 13-jarige jongen.

Workshop Tekenen met een kunstenaar

Vtl 0514

Workshop Vincents Tekenles

P1020020

Workshop Vincents reis

P1020086

Workshop Vincents zelfportret

Portretten

Uitleg: Tekenen naar de waarneming

De Nieuwe Vincents2018 Hires Williamvander Voort 29
Prijzen en tijden
Ontdek station 013

Het kantoor van Vincents Tekenlokaal vind je in Stadsmuseum Tilburg.

Meer over Stadsmuseum Tilburg


Partners van Vincents Tekenlokaal